Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

NASA: για πρώτη φορά video από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης


Διαστημικό σκάφος της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη έστειλε για πρώτη φορά εικόνες της αθέατης πλευράς του δορυφόρου της Γης.

Η λήψη εικόνας από τη σκοτεινή πλευρά του Φεγγαριού έγινε από την πρωτοποριακή κάμερα MoonKAM με την οποία είναι εξοπλισμένα δύο δίδυμα μη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη της NASA.

Τα δύο διαστημικά σκάφηβρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από τις αρχές του έτους, συμμετέχοντας στην αποστολή Grail (Άγιο Δισκοπότηρο).

Οι εικόνες θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η μία πλευρά της Σελήνης δεν στρέφεται ποτέ προς τη Γη διότι η περίοδος περιφοράς του φεγγαριού γύρω από τη Γη (κάτι λιγότερο από 28 ημέρες) ισούται με την περίοδο περιστροφής του φεγγαριού γύρω από τον εαυτό του.

Αιτία για αυτό είναι οι ισχυρές παλιρροϊκές δυνάμεις που δεχόταν για εκατομμύρια χρόνια η Σελήνη από τη Γη. Οι τριβές που αναπτύχθηκαν λόγω αυτής της παλίρροιας επιβράδυναν την περιστροφή της Σελήνης έως ότου εξισωθεί με την περίοδο περιφοράς.

Το βίντεο των 30 δευτερολέπτων ξεκινά πάνω από το βόρειο πόλο της Σελήνης και καταλήγει στο νότιο ημισφαίριο.

Στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού το τοπίο χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλο αριθμό κρατήρων, ενώ δεν διαθέτει τις μεγάλες βασαλτικές πεδιάδες της ορατής πλευράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!