Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Σταγόνες ζωής από το στόμα του θανάτου

Κάθε χρόνο εκατό χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από δάγκωμα φιδιού και περίπου τρεις φορές περισσότεροι υπόκεινται σε ακρωτηριασμούς ή μένουν ανάπηροι για το υπόλοιπο της ζωής τους ως συνέπεια των σοβαρότατων τραυμάτων.

Επανειλημμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κάνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για την παραγωγή κατάλληλων αντιδότων.
Το Science Illustrated επισκέφτηκε στην Κόστα Ρίκα έναν από τους μεγαλύτερους παρασκευαστές.


Το πρόβλημα είναι τεράστιο αλλά θα μπορούσε να αποφευχθεί, αφού σε αντίθεση με άλλα προβλήματα υγείας, είναι μάλλον εύκολο να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες ενός δαγκώματος φιδιού. Έχουν ήδη παρασκευαστεί αντιοφικοί οροί για όλα τα είδη και αν κανείς προλάβει να κάνει μια ένεση αντιδότου (μεταξύ μίας και τεσσάρων ωρών, ανάλογα με το είδος του φιδιού) ύστερα από λίγο όλα τα πρόδρομα συμπτώματα εξαφανίζονται χωρίς συνέπειες.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν δηλαδή αρκετές δόσεις αντιδότων και όσες υπάρχουν δεν φτάνουν στις απομακρυσμένες περιοχές, εκεί που με άλλα λόγια είναι απαραίτητες. Ο ΠΟΥ των Ηνωμένων Εθνών έχει κάνει επανειλημμένα εκκλήσεις προς σχεδόν όλες τις χώρες για την παρασκευή αντιοφικών ορών καθώς είναι γεγονός πως σήμερα η έλλειψή τους είναι κραυγαλέα.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό σε χώρες του τρίτου κόσμου, στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Στη Αφρική, για παράδειγμα, μόλις στα μισά θύματα φιδιών χορηγείται αντίδοτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!