Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Έτοιμος ο χρονικός μανδύας που “κρύβει” γεγονότα (θα μας τρελάνουν?)

Έναν χρονικό μανδύα ο οποίος “κρύβει το χρόνο”, “εξαφανίζοντας” αντικείμενα και γεγονότα, δημιούργησαν για πρώτη φορά αμερικανοί επιστήμονες. Πρόκειται για μία συσκευή που μπορεί να αποκρύψει ακόμα και ολόκληρα συμβάντα, άρα στην ουσία να κάνει τον χρόνο να εξαφανιστεί.Το ίδιο είχε προαναγγελθεί, από τον καθηγητή θεωρητικής …φυσικής Μάρτιν ΜακΚολ του Imperial College του Λονδίνου, αλλά μόνο θεωρητικά. Τώρα έχουμε επίσημη ανακοίνωση ότι επιτεύχθηκε για πρώτη φορά η πειραματική απόδειξη πως αυτό είναι δυνατό να συμβεί, έστω και αν το συμβάν που οι επιστήμονες εξαφάνισαν, κράτησε πολύ λιγότερο από το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, όπως αναφέρει η βρετανική Ντέιλι Μέιλ.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μότι Φρίντμαν και τον Αλεξάντερ Γκαέτα της Σχολής Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Κορνέλ, κατάφεραν να “κρύψουν” γεγονότα που διήρκεσαν 40 τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, επιταχύνοντας και επιβραδύνοντας ταυτόχρονα διαφορετικά μέρη μιας ακτίνας φωτός.
Στη συνέχεια, αυτά τα διαφορετικά μέρη φωτός συνδυάστηκαν από κοινού και το τελικό αποτέλεσμα ήταν οι παρατηρητές να μη δουν τι συνέβη στη διάρκεια του “εξαφανισμένου” χρόνου, έστω και γι’ αυτό το απειροελάχιστο διάστημα .Οι άνθρωποι βλέπουν κάτι να συμβαίνει γύρω τους, επειδή το φως φτάνει στα μάτια τους. Αν το φως -για κάποιο λόγο- πάψει να καταλήγει στα μάτια τους, τότε το συμβάν δεν έχει υπάρξει για τους παρατηρητές. Είναι σαν να διαγράφηκε μια σκηνή από το “φιλμ των γεγονότων”.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, πρόκειται για την αρχή μιας πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας, η οποία ίσως κάνει θαύματα στο μέλλον που θα θυμίζουν την επιστημονική φαντασία και ευελπιστούν ότι η νέα τεχνική θα μπορούσε να συνδυαστεί με την άλλη κατηγορία μανδυών αορατότητας στο χώρο, οι οποίοι “κρύβουν” αντικείμενα έτσι ώστε τελικά να μπορέσουν να εξαφανίσουν ένα συμβάν όχι μόνο στον χρόνο, αλλά και στο χώρο.

Παραδέχονται πάντως πως με την συγκεκριμένη τεχνική, δύσκολα θα καταφέρουν να εξαφανίσουν ένα γεγονός που να κρατά περισσότερο από 0,00012 του δευτερολέπτου. Οι μαθηματικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι για να “εξαφανιστεί” ένα γεγονός διάρκειας ενός ολόκληρου δευτερολέπτου, θα έπρεπε η συσκευή απόκρυψης να έχει μήκος περίπου 30.000 χιλιόμετρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!