Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η Κίνα ανέρχεται δυναμικά και στην τέχνη

Όποιος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ο κινεζικός λαός τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η ιστορία θα τον ξεπεράσει. 

Μέχρι σήμερα έχουμε ταυτίσει την κινεζική δυναμική με τις αγορές, την τεχνολογία, την κατασκευή απομιμήσεων κ.ά. 

Είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον μέχρι σήμερα υπολείπονταν στις τέχνες και στις επιστήμες, ένα κενό που όμως πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι πιστεύαμε θα καλυφθεί. 
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονης ζωγραφικής είναι η δουλειά ενός σημαντικού καλλιτέχνη, του Zhang Xiaogang, ο οποίος ανακαλύφθηκε από Ευρωπαίους συλλέκτες και αποτιμήθηκε δεόντως στην αγορά της τέχνης. 


Ένα τρίπτυχό του, πίνακας σε λάδι του σύγχρονου καλλιτέχνη Xiaogang πωλήθηκε για 79 εκατ. δολάρια του Χονγκ Κονγκ (6,3 εκατ. βρετανικές λίρες) –τιμή ρεκόρ για κάθε Κινέζο σύγχρονο καλλιτέχνη μέχρι σήμερα. Το έργο του Xiaogang που δημιουργήθηκε το 1988 με τίτλο «Παντοτινή Αγάπη» απεικονίζει ημίγυμνες φιγούρες σε άνυδρο τοπία περιτριγυρισμένες από σύμβολα ζωής και θανάτου. 

Ο πίνακας αυτός ανήκε στη συλλογή του Βέλγου συλλέκτη Baron Guy Ullens, ο οποίος τον πούλησε μαζί με άλλα 105 έργα τέχνης στον διεθνή Οίκο Sotheby’s του Χονγκ Κονγκ. Όλα τα έργα έπιασαν τιμή τρεις φορές πάνω από την αναμενόμενη, αλλά η «Παντοτινή Αγάπη» έσπασε κάθε ρεκόρ Κινέζου καλλιτέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!